Doživetja

SONY DSC
hotel-dvorec-tolmin1
hotel-dvorec-tolmin-03
javorca (2)

Tolmin je največji kraj v Zgornjem Posočju in že stoletja naravno središče Tolminske.

Sprehod skozi mesto vas popelje v zgodovino, v čas oglejskih patriarhov, tolminskih grofov in puntarjev, vihre prve svetovne vojne in soške fronte.

Coroninijeva graščina – Tolminski muzej: v nekdanji graščini, zgrajeni v drugi polovici 17. stoletja, je danes sedež Tolminskega muzeja, ki hrani bogato kulturno dediščino Posočja in skrbi tudi za več zunanjih zbirk.

Grajska tulpa: tulipovec (Liriodendrum tulipifera) na Brajdi naj bi bilo zadnje drevo nekdanjega grajskega parka, staro okrog 300 let. Je eno največjih svoje vrste v Sloveniji.

Grad Kozlov rob: grajska utrdba na Kozlovem robu je kot najpomembnejša na Primorskem severno od Gorice obvladovala pomembne prometne poti od 12. do 17. stoletja. Razvaline gradu so med 1. svetovno vojno služile avstro-ogrski vojski kot postojanka na soški fronti.

Spomenik tolminskemu puntu: spomenik Velikemu tolminskemu puntu je zasnoval akademski slikar Tone Kralj. Postavljen je bil leta 1973 ob 260-letnici tega pomembnega kmečkega upora, ki je podrobneje predstavljen v Tolminskem muzeju.

Fontana na starem placu: leta 1862 jo je dal postaviti župan Andrej Prezelj. Po prvi svetovni vojni je bila odstranjena. Leta 1995 je bila narejena rekonstrukcija vodnjaka: od izvirnika sta se ohranila kamnita vaza in napisna plošča.

Župnijska cerkev Marijinega Vnebovzetja: zgrajena v drugi polovici 17. stoletja na mestu, kjer je prej stala manjša romarska cerkev svete Marije na Ilovici. Od te se je ohranil kip Device Marije z Detetom iz leta 1480. Ogleda vredni so trije marmornati baročni oltarji.

Pokopališka cerkev svetega Urha: je ena najstarejših cerkva na Tolminskem, ob njej so pokopavali že v 9. ali 10. stoletju. Prezbiterij krasijo poznogotske poslikave.

Nemška kostnica: stoji nedaleč od sotočja Soče in Tolminke; v njej so posmrtni ostanki 965 nemških vojakov, padlih na bojiščih v okolici Tolmina v 12. soški bitki leta 1917. Je izjemen arhitekturni spomenik.

Sotočje Soče in Tolminke: je popularno zbirališče mladih, kopališče, priljubljena sprehajalna točka za domačine in goste, prizorišče festivalov, koncertov in ustvarjalnih delavnic pa še marsikaj drugega.