Pohodništvo in tek

Pohodništvo ima na Tolminskem dolgo tradicijo tudi zaradi zelo aktivnega lokalnega planinskega društva. V zadnjem času pa največ pozornosti vendarle žanje nova daljinska pohodniška pot Alpe Adria Trail, ki gre na svoji poti od Alp proti morju tudi skozi center Tolmina. Dediščino 1. sv. vojne najlepše prikaže mreža poti Pot miru, v okolici Tolmina predvsem na Kolovratu in Mengorah z muzejem na prostem. Iz Tolmina je lepo dostopno celotno Krnsko pogorje ter planina Razor s številnimi  planinskimi kočami. Slednja je lahko odličen nedeljski cilj ali pa izhodišče za raziskovanje Spodnjih Bohinjskih gora.

Tolminska korita, ki so praktično pred vrati, so najjužnejši in mogoče tudi najlepši vstop v Triglavski narodni park. Lepo dostopna dolina Tolminke pa ponuja še najlepši kulturni spomenik iz 1. sv. vojne in idilični izvir reke Tolminke. Tisti kondicijsko manj zahtevni se lahko sprehodijo do sotočja rek Soče in Tolminke, Tolminskih korit, vzpetine z ostanki srednjeveškega gradu ali ob jezeru na Mostu na Soči.

V okolici Tolmina številne pešpoti ob rekah ali pa na bližnje hribe vodijo do znamenitosti in so naravnost idealne tudi za »trail« tekače. Tukaj namreč domuje ena najlepših tekaških prireditev v naravi Soča Outdoor Festival.